Witte wijn

Witte wijn is in veel soorten en smaken verkrijgbaar. Van stuivend fris en delicaat droog tot aangenaam zoet. Welke witte wijn uw voorkeur heeft, hangt af van uw smaak. Om u te helpen lichten we op deze pagina de populairste witte wijnen en hun specifieke kenmerken toe.

Bekijk nu ons gehele assortiment witte wijnen! 

Terwijl rode wijn alleen door blauwe druiven gemaakt kan worden, kan witte wijn ook door blauwe druiven geproduceerd  worden. Witte wijn wordt uit het sap van de druif gemaakt. De most is dus vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn nagenoeg blank zijn. Witte wijn kan derhalve ook van blauwe druiven gemaakt worden. De werkelijke kleur van de wijn wordt bepaald door het gebruikte druivenras. Ook leeftijd speelt een rol. Een jonge wijn kan een groene zweem vertonen. Bij veroudering van de wijn zal de kleur ook veranderen. 

Witte wijn bestaat minstens 2500 jaar. Waar druiven konden groeien gingen mensen ze ook verbouwen om zo witte wijn maar ook rode wijn te kunnen drinken. Witte wijn werd in Europa, Amerika, Oceanië en in mindere mate Afrika en Azië werd wijn verbouwd als gevolg van een goed klimaat en religieuze redenen.

Licht, fris en strak

·        Frisse en jonge witte wijn met een strank mond gevoel worden vaak gemaakt van de volgende druiven: Sauvignon Blanc – Grüner Veltliner – Prosecco

·        Kenmerkende wijnen uit deze soort zijn Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, Verdejo uit de Rueda en Albariño uit Rías Baixas.

·        Deze soort witte wijn past het beste bij de volgende wijnspijs combinaties: Frisse salades, Diverse visgerechten en schaaldieren.

Vol, zacht en breed

·        Volle witte wijn met een complexe smaak en een zacht mondgevoel. Helder goude kleur met frisse en romige geuren. Voor dit soort wijnen worden vaak de volgende druif gebruikt: Chardonnay, Viognier en Semillion.

·        Kenmerkende wijnen met dit smaakprofiel zijn Californische Chardonnay en een Franse Viognier.

·        Wijnspijs combinaties is het volgende: Rijke vis, Gevogelte, Quiche, en varkensvlees.

Intens, rijk en complex

·        Intense en rijke witte wijnen met een complexe smaak en lange afdronk. Kleur loopt uiteen van blinkend lichtgeel naar goudgeel. Gemaakt van bijvoorbeeld Riesling of Chardonnay.

·        Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Riesling of Gewurztraminer Alsace Grand Cru, Chablis uit de Bourgogne of een Grand Blanc uit de Bordeaux. Vaak houtgerijpt.

 

·        Wijn-spijs combinaties zijn haute cuisine gerechten met rijke complexe smaken zoals vis een rijke saus.

Sauvignon Blanc

Het is misschien wel de bekendste witte wijn ter wereld. En als we het hebben over een frisse witte wijn, dan hebben we het over Sauvignon Blanc. Een druif die wereldwijd wordt verbouwd en die overal een eigen karakter opdoet.

  • Geur: Versgemaaid gras
  • Smaak: citrus, groene appel, kruisbessen en kruiden
  • Serveertemperatuur: 8 graden
  • Wijnspijs: Salades – Diverse Visgerechten – Schaaldieren

Chardonnay

De kameleon onder de witte wijnen. Chardonnay varieert in smaak van licht tot vol, zacht en romig bij de exemplaren die op eiken zijn gerijpt. Dat geeft de wijn zijn boterzachte smaken van vanille, butterscotch en karamel. Een in de tank gerijpte Chardonnay is wat lichter, maar verwacht geen klaterend frisse aroma’s.

  • Geur: van fris en fruitig tot exotisch en zwoel met een vleugje eiken bij houtgerijpte Chardonnays
  • Smaak: gelijk aan de geur, met tonen van boter, noten en rokerige vanille na houtrijping
  • Serveertemperatuur: de lichte Chardonnay bij een graad of 8, de volle exemplaren bij 12 graden
  • Wijnspijs: de lichte varianten smaken heerlijk bij salades, een houtgerijpte Chardonnay combineert het best met een rijke vis, gerookte kip, quiche en gevogelte.

Pinot Grigio

De pinot grigio of pinot gris in het Frans, is een witte druif, afkomstig uit Frankrijk en Italië. Er is geen typische smaak van deze druif. De smaakstijlen van deze witte wijn gaan namelijk van droog naar zoet en naar een strakke smaak.

  • Geur: Fris fruit
  • Smaak: Citrus, bessen, perzik en lichte kruiden
  • Serveertemperatuur: 7 graden
  • Wijnspijs: De pinot Grigio past het best bij witvlees, vis, zachte kazen en frisse salades

Riesling

Riesling is de onbetwistbare kwaliteitsdruif uit Duitsland en de koning van de Franse Elzas en staat bekend om zijn aromatische kracht, het hoge zuurgehalte, mineraliteit en finesse. De druif presteert prachtig in grote droge wijnen, maar ook in delicate wijnen met een aangenaam zoetje, zoals in de Duitse exemplaren die in de Moezel worden gemaakt.

  • Geur: Appel, perzik en bloemen
  • Smaak: Citrus, abrikoos, appel en honing
  • Serveertemperatuur: 6 graden
  • Wijnspijs: De Riesling past het best bij asperges en pittige gerechten

 

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner is een populaire druif in Oostenrijk.Oostenrijk is een klein en bijzonder wijnland. Slechts 1% van de totale wijnproductie te wereld komt hier vandaan. Meer dan 65% van de aanplant zijn witte druiven, waarvan Grüner Veltliner met 30% van de aanplant, de allerbelangrijkste. Bekijk nu ons Assortiment!

  • Geur: Appel, citrus en peper
  • Smaak: Sappige groene appel, citroen, kruiden en peper
  • Serveertemperatuur: 8 tot 10 graden
  • Wijnspijs: De Grüner Veltliner past bij vegetarische gerechten, magere vis, varkensvlees en gevogelte

Verdejo

De held uit het Spaanse Rueda laat zich van zijn beste kant zien op een zonovergoten terras. Daar komen de karakteristieke zachte smaken van frisse citrus en zwoele perzik het best tot hun recht. Vooral een jonge Verdejo is daarmee de perfecte borrelwijn. Gerijpt op hout kan de wijn een respectabele leeftijd bereiken. De Verdejo wordt dan complexer en krijgt tonen van zachte honing en noten.

  • Geur: fruitige en florale aroma’s, bij houtrijping aangevuld met impressies van noten
  • Smaak: citrus, peer, appel, kruiden, witte bloesem en een licht bittertje, op leeftijd aangevuld met weldadige honingtonen
  • Serveertemperatuur: 8 tot 10 graden
  • Wijnspijs: Als aperitief en bij lichte vis

Smaakprofielen

Licht, fris en strak - Vol, zacht en breed - intens, rijk en complex

Populaire druifsoorten

Sauvignon Blanc - Chardonnay - Pinot Grigio - Riesling - Grüner veltliner - Verdejo

Bosco del Merlo Tudajo Pinot Grigio

Bosco del Merlo Tudajo Pinot Grigio

In deze vol en rond smakende droge wijn proeft u frisse tonen van rijpe gele appel, sinaasappel, bloembloesem, subtiele Pinot Grigio kruidigheid en een lange, volle afdronk.

Michael David Winery Chardonnay

Michael David Winery Chardonnay

Fris, vol, zacht en romig en rond van smaak met kenmerkende Californische Chardonnay smaken die doen denken aan rijpe perzik, appel en een hint annanas.

Morandé Gran Reserva Sauvignon Blanc

Gran Reserva Single Vineyard Sauvignon Blanc

De wijn is fris en vol van smaak, met kenmerkende tonen van limoen, rode grapefruit, sinasappel- en citroen zest en een heerlijke subtiel grassig – kruidig smaak accent.

Diem Löwenstein

Diem Löwenstein Natürwein

Grüner veltliner uit het Weinviertel. De Diem Lowenstein Aangenaam, verfrissend, soepel en elegant, barstensvol fruit met een subtiel kruidige toon

close

10%

korting, speciaal voor jou 🎁

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste producten & aanbiedingen!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.