Rode wijn

Er zijn wereldwijd honderden druivenrassen waar wijn van wordt gemaakt. Deze druiven hebben allemaal verschillende eigenschappen die de smaak van de wijn bepalen. Maar hoe herken je deze druiven precies? Wij helpen je graag op weg! Lees alles over de populairste rode druiven.

Bekijk nu ons gehele Assortiment Rode wijnen! 

Rode wijn ontstaat door most van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen te laten vergisten. De kleur van de wijn komt door de druivenschillen, hier in zit een rode kleurstof. In de tint van rode wijn kan variatie zitten. Dit komt mede door het soort druif, maar het kan ook gebeuren tijdens de lagertijd. Jonge rode wijn is vaak paarsig van kleur en oude wijnen neigen wel eens naar oranje of bruinrood.

 

De kwaliteit en aard van rode wijn worden niet alleen bepaald door het type druif en de ouderdom maar ook door de streek waarin de druif geteeld wordt. Ook de gisting is van belang. Rode wijn wordt vaak op kamer- of keldertemperatuur gedronken, maar ook hier geldt dat het type wijn en persoonlijke smaak de keuze voor een temperatuur bepalen.

Eind 19e begin 20e eeuw groeide het besef dat namen van herkomstgebieden beschermd moesten worden tegen misbruik. In Frankrijk resulteerde dat in 1935 in de creatie van appellations d’origine contrôlées. Weliswaar waren eeuwen eerder al individuele gebieden als Chianti en de Douro (de portstreek) door regelgeving afgebakend en beschermd, op nationaal vlak had Frankrijk de primeur. Andere landen zouden dit voorbeeld volgen.

 

Het belang van individuele eigenschappen van een wijn is in de loop van de 20e eeuw alleen nog maar groter geworden. Behalve het herkomstgebied werd ook de naam van de producent een indicatie voor de kwaliteit. Na de Tweede Wereldoorlog ging de individuele, zelf bottelende producent geleidelijk aan de plaats innemen van de handelshuizen die in de regel verschillende basiswijnen, afkomstig van diverse producenten, mengden tot één standaardwijn. Dit betekende automatisch een grotere diversiteit in het aanbod.

Licht & fruitig

·        Deze rode wijn is een allemansvriend vol met aroma’s van fruit en vaak aangevuld met zachte kruiden. Een lichte wijn die soepel aanvoelt in de mond.

·        Deze wijn is vaak door de druiven Merlot, Cabernet Franc en Pinot Noir gemaakt.

·        Wijnspijscombinaties is het volgende: gegrilde zalm, eendenborst, gevogelte en paddenstoelen

 

Soepel & rond

·        Volle en zeidezachte wijn. Gevuld met rijpfruit, vanille, houttonen en mediterrane kruiden.

·        Dit soort wijnen wordt vaak de druif tempranillo en Shiraz en zijn de Bordeauxblends.

·        Wijnspijscombinaties: Biefstuk, pasta’s, gekruid vlees en kruidige gerechten.

 

Vol & Krachtig

·        Deze rode wijnen hebben een eindeloze afdronk en karakter. Rijk en complex met de aroma’s van donker fruit, kruiden en specerijen

 

·        Wijnen met dit smaakprofiel zijn de Barolo’s, Super Tuscans, de Grand cru’s uit Bordeaux, Rode wijnen uit Ribera del Duero

Pinot Noir

Heel herkenbaar aan zijn lichte kleur. Pinot Noir is heel populair, en kan je terugvinden in rode, witte, rosé en mousserende wijn. Pinot Noir als rode wijn kan een beetje boers ruiken, maar is vaak heel verfijnd. De wijn heeft veel rood fruit en wat kruidigheid. Denk aan rode bessen, aardbeien en viooltjes.

Zinfandel

Een fruitige, maar stoere wijnsoort, geliefd vanwege zijn zachte rode fruit en rokerige exotische kruiden. Oorspronkelijk komt deze druif uit Kroatië, maar je vindt hem tegenwoordig ook in Italië en Californië. Zinfandel heeft aroma’s als bramen, bessen en peper, gedroogde perzik, kaneel en tabak.

Merlot

De Merlot is 1 van de bekendste blauwen druiven. Dat komt deels, omdat deze druif veel in Bordeaux werd gebruikt. Inmiddels zie je in Bordeaux meer de Cabernet Sauvignon. Merlot heeft een medium tot volle body, zachte tannines en veel fruit. Karakteristieke Merlot aroma’s zijn kersen, bessen, pruimen, chocola, laurierblad en vanille in geval van houtrijping.

Carménère

Carménère is een ongewaarde druif. Behalve In Chili daar hebben zij de druif uitgeroepen als druif van het jaar. Carménère geeft zachte wijnen, met medium tannine, zuren en body. Herken de wijnsoort aan zijn intense kleur en de aroma’s als paprika, peper, frambozen, pruimen en vaak vanille. Carménère heeft een stevige, volle afdronk.

Sangiovese

De trots uit Toscane en de ster achter de bekende Chianti wijnen. Sangiovese is de meest aangeplante blauwe wijndruif in Italië. De druif geeft stevige wijnen met redelijk wat tannine en zuren. Herken Sangiovese aan zwarte bessen, bramen, oregano, koffie en bosbessen.

Nebbiolio

De koning onder de Italiaanse druivensoorten. Nebbiolo is de druif waar de wereldberoemde Barolo wijnen van gemaakt worden, die bekend staan als ‘de koning der wijnen en de wijn der koningen’. Het is een moeilijke druif die eigenlijk alleen in Noord-Italië groeit. De Nebbiolo geeft warme en complexe wijnen met aroma’s van pruimen, chocolade, paddenstoelen, leer en anijs.

Tempranillo

Spanje’s bekendste wijnsoort, groot gemaakt in de Rioja. Tempranillo wijnen worden vaak jaren houtgelagerd. Het zijn zachte, maar vrije stevige wijnen. Herken de wijnsoort aan tabak, gedroogde vijgen, ceder, dille, kersen, aardbeien, rozijnen en veel tannine.

Cabernet Sauvignon

S ’werelds meest aangeplante wijnsoort. Cabernet Sauvignon is een kruising tussen de Cabernet Franc en de witte Sauvignon Blanc. Verrassend genoeg resulteert deze kruising in vrij donkere, volle rode wijn. Cabernet Sauvignon is vrij stevig met krachtige aroma’s. De meest herkenbare zwarte bessen en cassis. Daarnaast peper, tabak, hout, vanille en kersen.

Shiraz

Oorspronkelijk uit Frankrijk, maar nu de meest aangeplante druif in Australië. Shiraz of Syrah, is een volle, krachtige en kruidige wijnsoort. In Shiraz herken je veel specerijen, bramen, peper en zwarte bessen.

Malbec

Malbec is de absolute trots van Argentinië. In Frankrijk noemen ze deze druif ‘Côt’. De wijnen zijn bekend vanwege de warme fruitsmaken en chocolade in de afdronk. De Malbec geeft volle, stevige, maar fluweelzachte wijnen na houtrijping. Herken de wijnsoort aan de donkere kleur en aroma’s van rijp rood fruit, tabak, chocolade, vanille en bramen.

Smaakprofielen

Licht & fruitig - Soepel & rond - Vol & krachtig

Populaire druifsoorten

Pinot Noir - Zinfandel - Merlot - Carménère - Sangiovese - Nebbiolio - Tempranillo - Cabernet Sauvignon - Shiraz - Malbec

Alain Jaume Domaine Grand Veneur Châteauneuf-Du-Pape Les Origines

Alain Jaume Domaine Grand Veneur Châteauneuf-Du-Pape Les Origines

Rode wijn uit de Rhône met een diepe en briljante, purper-rode kleur. Een neus met aroma’s van zwart fruit (rijpe pruimen en zwarte amarene kersen), kruiden en vanille.

Saint-Emillion

Château Jean Voisin L’Esprit de Jean Voisin Saint-Émilion Grand Cru

Heerlijk zachte, frisse, soepele en elegante Saint-Emilion, uit het top Bordeaux jaar 2015. Heerlijk om ‘los’ per glas te drinken en in combinatie met vlees- en wildgerechten.

Morandé Gran Reserva Carmenère

Morandé Gran Reserva Carmenère


Een intens rood gekleurde wijn met een paarse gloed. In de neus aroma’s van zwart fruit als, zwarte bes en blauwe bessen.

Rocca del Dragone Campania Aglianico

Rocca del Dragone Campania Aglianico


Een zwoele, krachtige wijn, boordevol rijp zwart fruit; bessen, bramen, aardse tonen, laurier en subtiele hints van tabak en vanille. De wijn heeft lange krachtige, opvallend frisse en kruidige afdronk.

close

10%

korting, speciaal voor jou 🎁

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste producten & aanbiedingen!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.