Grüner Veltliner

Grüner Veltliner is een populaire druif in Oostenrijk.Oostenrijk is een klein en bijzonder wijnland. Slechts 1% van de totale wijnproductie te wereld komt hier vandaan. Meer dan 65% van de aanplant zijn witte druiven, waarvan Grüner Veltliner met 30% van de aanplant, de allerbelangrijkste. Bekijk nu ons Assortiment!

In Oostenrijk word de Grüner Veltliner ook wel Gruvee genoemd. Je kan wel zeggen dat de Oostenrijkers er dol op zijn. Volgens de Oostenrijkers kunnen de beste Grüner Veltliners mee concurreren met de beste witte wijnen uit de Bourgogne. Helaas komen veel van dit soort wijnen niet de Oostenrijkse grens over.

Deze druifsoort is een late rijper die veel zon nodig heeft. Als de oogst niet beperkt word gaat dat ten kosten van de kwaliteit van de wijn, sterker nog je krijgt een slappe wijn. Wanneer een wijnmaker zijn best doet, krijg je een prachtige ferme wijn met veel structuur.

Hoewel hij op meer plaatsen in Oost-Europa voorkomt en er op kleine schaal in Nieuw-Zeeland mee wordt geëxperimenteerd, hoort de druifsoort bij Oostenrijk. Een van de drie wijnstokken daar is Grüner veltliner. De druif komt het meest voor in Niederösterreich, het gebied ten noorden van Wenen. De droge, frisfruitige Grüner Veltliners met duidelijke peperaroma’s komen uit het Weinviertel, de krachtiger soorten met minerale aroma’s komen onder andere uit Wachau.

De Grüner Veltliners zijn meestal droog en verfrissend. Verder zijn er ook Grüner Veltliners met sappige aromá s van wit fruit. Het leuke aan deze wijn is dat het ook aroma’s van exotische vruchten kan hebben. Dit allemaal komt door de verschillende gebieden waar het beplant is.

Kamptal en Kremstel

 

Kamptal is de meest succesvolle wijnregio van het land. Deze wijnregio is officieel sinds 2007. In dit gebied heb je 2 verschillende stijlen, namelijk het volgende: Classics & Reserves. De classic wijn is levendig, mineraal en fris en hebben wat pittigs. In principe kan je de wijn vergelijken met een Sauvignon Blanc.

De Reserve wijnen kan je vergelijken met de witte Bourgognes. Dit type zijn langer houdbaar en rijker van smaak. Deze wijn heeft ook de volgende aroma’s: amandelen, vanille, room en vette witte pepers. Deze aroma’s ontstaan, omdat de wijnmakers de druiven langer laten rijpen en zo de allerbeste kwaliteit krijgen.

Wachau

Wachau is een klein maar spannend gebied. Ondanks dat is de Grüner Veltliner daar aangeplant en me succes. In dit gebied groeien de druiven op verschillende lagen en daarom ook 3 soorten smaakprofielen.

De Steifeder is het eerste smaakprofiel. Dat is eigenlijk de basiswijn. Deze wijn heeft een lichte structuur en een aromatische stijl. Deze wijn bevat 11,5% alcohol.

De federspiel is de 2e steil. Deze stijl komt het meest voor en is te herkennen aan het etiket “Grüner Veltliner uit Wachau”

Deze wijn is iets zwaarder en bevat tussen de 11,5% en 12,5% alcohol.

De laatste steil is de Smaragd .Deze rijke en krachtige wijn word gemaakt van laag geoogste druiven. Deze wijn begint vanaf 12,5% alcohol. Dit is de hoogste categorie van de Grüner Veltliner. Deze wijn is ook prima 20 jaar te bewaren.

Weinviertel

Meer dan de helft van alle Grüner Veltliners kom het Weinviertel. Het is dus ook de grootste kans dat u deze wijn tegenkomt. Dit is een vrij eenvoudige wijn en zijn allemaal fruitig, spicy en verfrissend.

Luxury Wines adviseert u de volgende gerechten bij deze druif:

  • Vegetarische gerechten
  • Magere vis
  • Varkensvlees
  • Gezouten vlees
  • Gevogelte

Bijpassende gerechten

Vegetarische gerechten - Magere vis - Varkensvlees - Gezouten vlees - Gevogelte

Diem Greener

Diem Greener

Grüner Veltliner uit het mooie Oostenrijk. Dit is een fris droge wijn met de typische kenmerken van een ‘Grüner’: rijpe gele appel, hintje perzik, citroen en de kenmerkende groene, kruidige toon die doet denken aan venkel/selderij en witte peper.

Diem Löwenstein

Diem Löwenstein

Grüner veltliner uit het Weinviertel. De Diem Lowenstein Aangenaam, verfrissend, soepel en elegant, barstensvol fruit met een subtiel kruidige toon.

close

10%

korting, speciaal voor jou 🎁

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste producten & aanbiedingen!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.