Clairette

Clairette staat aangeplant in de Languedoc en de Rhône. Hij was ooit veel populairder, maar raakte uit de gratie. Toch is clairette – zeker wanneer hij vroeg geplukt wordt – in staat lichte stille wijnen van goede kwaliteit te leveren.

De Clairette is een van oorsprong Franse witte druivensoort die veelal in Zuid-Frankrijk wordt verbouwd. De pluk van deze druivensoort vindt veelal vroeg in het seizoen plaats en de wijnbereiding dient met zorg te geschieden, anders ontstaan flauwe, lompe wijnen.

Al in de oudheid sprak men over deze wijn die met name gewaardeerd werd door de ‘Voconces’, de voorouders van de inwoners van Die. Het verhaal gaat dat dit volk in de winter tonnen wijn in de rivier had achtergelaten, die in het voorjaar werden ontdekt. Uit deze vaten kwam toen een waardevolle drank tevoorschijn die zoet en mousserend was en die de naam Clairette de Die kreeg.

De zoete Clairette wordt overheerst door honing en perzik, en koppelt aroma’s van peren aan een stevige neus. Nasmaak van een volle en zachte wijn.

De jonge, droge witte wijnen vertonen een toets van passievrucht, guave en mango. Als ze rijper worden krijgen ze aroma’s van hazelnoot en jam.

 

De vinificatie wordt op volgende wijze uitgevoerd. Na de manuele oogst wordt soms gemacereerd, maar meestal wordt direct geperst, daarna volgt een langzame gisting bij 17°C die vervolgens wordt gestopt door een koudebehandeling van één uur, daarna wordt gefiltreerd om de gistcellen kwijt te raken. Om een hoger alcoholgehalte te verkrijgen wordt soms alcohol toegevoegd.

Wij van Luxury Wines raden het aan te combineren met verschillende soorten vis, ganzenlever en verfijnde kazen. 

Aroma's

Passievrucht - Guave - Mango - Perzik - Hazelnoot - Jam

Bijpassende Gerechten

Gevogelte - Verfijnde kazen - Visgerechten - Ganzenlever

Alain Jaume Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape Blanc

Alain Jaume Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape ‘Le Miocène’ Blanc

Witte wijn, goud-geel van kleur. De neus is rijk aan aroma’s van citrusvruchten, tropisch fruit, kweepeer en honing, zelfs een toon van vanille.

Vuurberg White

Vuurberg White


Deze wijn is droog, vol, zacht, krachtig en indrukwekkend van smaak is. U proeft exotisch rijp fruit zoals abrikoos, perzik, sinaasappel met aroma’s van bloemen bloesem en vanille.

close

10%

korting, speciaal voor jou 🎁

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste producten & aanbiedingen!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.