Chardonnay

Chardonnay is een van de meest bekende druivensoort in de wereld. Een heerlijk zachte witte wijn die qua smaak van vol gerijpt en boterzacht gaat tot een fris en fruitig wijn. Zowel de droge als de zoete variant van de populaire wijn, geniet van een hoge populariteit onder de wijndrinkers.

De Chardonnay is onlosmakelijk verbonden met de Bourgogne streek in Frankrijk. Hier gedijen de druivenstokken het beste. In deze streek worden de grootste en bekendste witten wijnen geproduceerd.

De beste variant van het populaire druivenras is volgens de meeste kenners toch wel Puligny, Chassagne & Batard Montrachet. Echter, de meest bekende is de Chablis. Deze witte wijn komt uit het dorpje Chablis in het noordwesten van de Bourgogne. Het bijzondere aan deze witte wijn t.o.v. andere wijnen is het mineralige karakter, wat wordt veroorzaakt door de kimmeridge bodem waar de wijnstokken op zijn gepland.

Wat niet veel mensen weten is dat deze druif ook wordt gebruikt om Champagne te maken. Als u op de Champagne flessen ‘blanc de blancs’ ziet staan weet u dat deze champagne bestaat uit 100% Chardonnay druif.

De herkomst van dit druivenras is de Franse Bourgogne. In deze streek bevindt zich namelijk het dorpje Chardonnay. Alhoewel er ook wordt getwijfeld of deze druif hier oorspronkelijk vandaan komt. Is het dorpje bijvoorbeeld niet vernoemd naar het druivenras? Er zijn recente DNA studies gedaan naar het druivenras en hieruit blijkt dat de populaire witte druif een kruising is tussen de druivenrassen pinot noir en de Gouais blanc (een druivenras uit Kroatië). Welk verhaal ook waar is, de Bourgogne staat tegenwoordig expliciet bekend om haar Chardonnay productie.

Het druivenras  heeft één groot voordeel ten opzichte van andere druivenrassen: het heeft een zeer goed aanpassingsvermogen als het gaat om de bodem en het klimaat (terroir). Hierdoor is de populaire druif in verschillende klimaten en werelddelen terug te vinden. De ‘Nieuwe Wereld’ heeft tegenwoordig ook een groot aanbod van het druivenras waar Californië, Zuid-Amerika en Australië qua productie eruit springen.

Belangrijke factoren op de uiteindelijke smaak van deze populaire wijn zijn het klimaat, bodem en rijping van de druif. Het geur- en smaakprofiel van de wijn is hierdoor zeer gevarieerd te noemen. Zo is uit Australisch onderzoek gebleken dat koele klimaten voornamelijk de aromacomponenten groene appel, citroen, meloen en peer bevatten. Chardonnay wijnen uit warmere streken bevatten voornamelijk abrikoos, banaan en nectarine. Daar bovenop komt nog dat het gistingsproces en rijping in houten vaten variaties in smaak aanbrengen. Hierdoor beslaat de chardonnay druif een breed smakenspectrum.

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten varianten van het druivenras. Het is dus ook afhankelijk welke variant je drinkt.

De Lichte Chablis stijl

         ·         Oesters

         ·         Andere zilte schelpen

      Champagne kan bijna overal bij

De volle stevige oaked stijl

  • Vis van de grill
  • Pompoenrisotto
  • Quiche
  • Gerookte kip
  • Gevogelte
  • Varkensvlees
  • Kreeft
  • Heleboel lichte Franse kazen

Primaire Aroma's

Citroen - Appel - Perzik - Meloen - Peer - Bloesem - Mango - Ananas

Secundaire Aroma's

Boter - Vanille - Crême Fraiche - Toast - Paddenstoelen

Tertiaire Aroma's

Amandel - Hazelnoot

Michael David Winery Chardonnay

Michael David Winery Chardonnay

Californische Chardonnay. Fris, vol, zacht en romig en rond van smaak met kenmerkende Californische Chardonnay.

Witte Bourgogne wijn

Vincent Girardin Meursault 1er Cru ‘Les Cras’

Een zeer goede kennismaking met de verfijnde, elegante en precieze wijnmaakstijl van dit wijnhuis: Spanning, finesse, rondeur, ‘mineraliteit’ en een super balans + dito afdronk.

Castle Rock Central Coast Chardonnay

Castle Rock Central Coast Chardonnay

Amerikaanse Chardonnay dat is hoe we deze wijn het best kunnen beschrijven. Een super verleidelijke, ronde, romige en zachte Chardonnay

Tapiz Alta Collection Chardonnay

Tapiz Alta Collection Chardonnay

Een stijvolle en elegante Chardonnay. Je proeft tonen van ananas, rijpe appel, perzik.

close

10%

korting, speciaal voor jou 🎁

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste producten & aanbiedingen!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.